Cake Walk staat honderd jaar op Ettense kermis.

ETTEN-LEUR – De Cake Walk staat dit jaar voor het honderdste jaar op de Etten-Leurse kermis. Dat betekent honderd jaar snelle glijbanen, hoppende loopbruggen en vlugge tapijten. In de loop der jaren heeft de Bergse familie het een en ander aangepast aan de attractie, om het modern te houden voor de bezoekers.

De Cake Walk werd honderd jaar geleden door de opa van Bergenaar Chris Reemer gekocht, in 1984 nam hij het over van zijn vader. “En al die jaren zijn we steeds terug blijven komen. Waarom? Nou, het draait altijd goed, we bevallen bij de jeugd, de gemeente wil ons hier ook nog steeds hebben… Het is daarnaast ook wel een van de leukste plaatsen om te staan. Etten-Leur is naast Gilze de enige twee plaatsen waar wij honderd jaar hebben gestaan.”

Attractie uit 1919

Hoewel de Cake Walk honderd jaar bestaat, is deze niet in al die jaren hetzelfde gebleven. Zo begon de attractie in 1919 met de bruggen, oploopband en tapijt, vijf jaar later kwam er een stoomcarrousel bij. Deze stond naast de attractie, maar is in 1952 verkocht aan de Efteling waar deze nog steeds staat. “Die carrousel was gewoon niet rendabel meer, de Cake Walk zelf nog wel. In de loop der jaren hebben we de attractie steeds aangepast. Zo hebben we er draaischijven bij gezet, zijn er Sjimmy-trappen bijgekomen en de rollende ton. Je moet natuurlijk wel een beetje met de tijd meegaan, hé. Aan het uiterlijk is ook nog het een en ander aangepast, zoals de voorkant en een tent. We doen veel zelf, alleen die tent is in Bergen op Zoom voor ons gemaakt.”

Opvallend aan de attractie zijn de verschillende namen die aan de gevel hangen. Naast Cake Walk, zweven er bijvoorbeeld ook Sjimmy en Lunapark rond. “In Oost-Brabant zeggen ze Sjimmy, ergens in het land is het weer Lunapark. Maar voor mij is het gewoon de Cake Walk, dat zeggen ze hier in Etten-Leur trouwens ook.”
Binnen de Cake Walk is het woensdag, op de laatste dag van de Etten-Leurse kermis, een drukte van belang. Kinderen rennen met glimlachen op het gezicht rond, terwijl ouders het plezier filmen of vanaf een bankje een oogje in het zeil houden. Een van die ouders is Angela Bogaarts (35).

Weekkaart

“Wij gingen er als kind al in, het is dan ook mooi om te zien dat mijn dochter hier rondspeelt. Wij kregen dan zo’n weekkaart en konden de hele week de attractie in! Mijn favoriete onderdeel was destijds de bruggen, daar kon je met de hele groep opstaan. Het is wel goed dat de Cake Walk hier nog steeds staat, het is een stukje historie en leuk om mee te geven aan mijn dochter. Echt een stukje cultuur, zo kan ik ze laten zien hoe de kermis vroeger was.”

Op dat moment komt dochter Danique (9) naar haar moeder gerend. “Het is echt heel erg leuk! Ik kan hier wel de hele dag blijven. Ik ben vandaag in mijn eentje, maar met vrienden is leuker, want dan heb je als groep lol.”
De veertigjarige Chantal Maes ging vroeger naar eigen zeggen niet zo vaak in de Cake Walk. “Ik was altijd bang dat ik om zou vallen. Maar mijn dochter wordt er helemaal wild van, die krijg ik er bijna niet uit!” Sabine (10): “De Cake Walk is zo goed omdat je er veel leuke dingen kunt doen. Mijn favoriete deel is denk ik de glijbaan met de rollende banden. Dan hobbel je helemaal naar beneden, dat is echt supergrappig. Ik denk dat de Cake Walk de leukste attractie is van de kermis!”

Geef een reactie