Maandag 28 februari 2011

Ondenkbaar op de Etten-Leurse kermis; Het Mega Luna Park van Chris Reemer uit Bergen op zoom. De kermisklassieker bij uitstek; Het Luna Park, beter bekend als de Cake Walk, met al haar bewegende attributen en objecten. Met maarliefst tien beweegbare elementen en een grondoppervlakte van 22 meter bij 12 meter mogen we met zekerheid zeggen dat de Cake Walk van Chris Reemer de grootste is in zijn soort.

 

      

 

Een reportage zonder transport- en opbouwmateriaal is natuurlijk niet compleet.
Tot 1996 bestond het wagenpark uit een tweetal combinaties te weten; de materiaalwagen met bruggenaanhanger en de wagen met de ton met de glijbaanaanhanger. Deze combinaties waren al van heinde en verre te herkennen aan de grote okergele wagens met mooie groene zeilen. De grote witte sierletters 'Luna Park' maakten het geheel compleet. In seizoen '96 werd het park uitgebreid door de komst van een nieuwe entree met extra attributen, alles gemonteerd op één grote frontwagen.

Aankomst Zomerkermis 2000

   

Frontwagen Zomerkermis 2001


 

We konden spreken van een aparte verschijning wanneer er in 2004 gekozen werd voor een wagenpark van deze tijd.
In het midden zien we de bruggenaanhanger waar de kleuren groen en geel plaats hadden gemaakt voor beige en bruin.

 

Deze aanhanger word getrokken door deze nieuwe DAF materiaalwagen type 95 XF Space Cab, en zo was de eerste combinatie in nieuwe stijl een feit.

 

Op onderstaande foto zien we de tweede combinatie. Deze bestaat uit de wagen met o.a. de draaiton en de glijbaanaanhanger die in 2005 aan de beurt was.

 

Transport Mega Luna Park Zomerkermis 2004


     

 

Zoals gezegd was in 2005 de andere combinatie aan de beurt met de DAF 85 CF en kreeg ook deze een vernieuwde look wat resulteerd in een wagenpark in de kleuren van deze tijd.

 

Ook bij de frontwagen is de gele kleur verdwenen bij het onderstel waardoor ook dit transport een geheel vormt met de andere transporten.

 

Reemer beschikt over een eigen energievoorziening middels deze DAF 3600 ATI aggregaatwagen die veelal de frontwagen trekt en in 2009 voor het laatst betrokken was bij het wagenpark.

 

In 2010 kwam er een schitterende nieuwe DAF aggregaatwagentype XF Space Cab voor in de plaats, geheel in dezelfde kleurstelling en met dezelfde belettering als de andere wagens.

 

Zoals u op onderstaande foto goed kunt zien is deze compacte aggregaat afneembaar van de truck.

         

 

Een totaaloverzicht van het werkelijk schitterende wagenpark bestaande uit de materiaalwagen met bruggenaanhanger, de tonwagen met glijbaanaanhanger, de slaapwagen met woonwagen en de aggregaatwagen met frontaanhanger.

Foto M. van der Sluis (vertrek Brabantpark 2008)

 

 


 

We zetten deze reportage voort met een reeks opbouwfoto's. De foto's zijn genomen op de Zomerkermis in Etten-Leur 2001, 2005, 2006 en 2010. Aanzien de route van de Cake Walk meestal elk jaar hetzelfde is, kunnen we de klok erop gelijk zetten dat de exploitant in de nacht van woensdag op donderdag, voorafgaande aan de draaidagen van de kermis, zijn transporten op het Raaduisplein plaatst,

 

vervolgens gaat genieten van een welverdiende nachtrust en zo rond het middaguur terug keert naar het Raadhuisplein om een start te maken met de bouw van het Luna Park,

 

waarbij het leggen van de grondslag verreweg de meeste tijd in beslag neemt. Tevens worden hier de rijbanen gelegd waar later de wagens op zullen komen te staan.

 

Nadat de grondslag is gelegd is het geraamte aan de beurt, wat hoofdzakelijk uit grote halfronde bogen bestaat die met mankrachten overeind worden getrokken.

 

Drie van de vijf transporten worden een voor een naar binnen gereden.
Als eerste is de aanhanger met de bruggen aan de beurt, gevolgd door die met de glijbaan die beide door de vrachtwagen met de ton naar binnen worden gereden.

 

Daarna rijdt de wagen met de ton zelf naar binnen en kan een start worden gemaakt met het zeil wat zorgt voor de overkapping.

 

Dat de attractie van Reemer er altijd spik en span bij staat was tijdens de draaidagen al te zien, maar vanaf deze positie tijdens de opbouw zien we dat ook het zeil keurig netjes word onderhouden.

 

Nadat het zeil zo goed als op zijn plaats ligt wordt de frontwagen voor het park gereden en vervolgens uitgeklapt waarna later de verlichting en decoratie wordt aangebracht.

 

Vanaf een hoger niveau is de opbouw perfect te volgen. De letters 'Cake Walk' werden gereed gemaakt om vervolgens op het front bevestigd te worden. Tijdens het transport liggen deze letters tussen de frontdelen in, zodat beschadiging wordt voorkomen.

 

Even later is het front uitgeklapt en voorzien van verlichting en decoratie.

 

De klus is echter nog lang niet geklaard. Binnen zijn er nog een tal van werkzaamheden uit te voeren. Zoals u kunt zien worden veel losse elementen bedekt met grote doeken om ook hier weer beschadiging tijdens transport en opbouw te voorkomen.

 

Vaste en graag geziene medewerker Joep Muurmans aan het werk die maarliefst 57 jaar bij de familie werkzaam is geweest.

 

Een mooi overzicht van de opbouw van het Luna Park. Hier is goed te zien dat de wagens de basis vormen en uit hoeveel losse onderdelen het geheel bestaat. Men is hier bezig met de loopband.

 

Het grootste gedeelte van de attributen die zich op de twee aanhangers bevinden zijn zo goed als klaar en het parcours begon steeds meer vorm te krijgen.

 

De laatste wagen is aan de beurt; De wagen met de ton en de rollenbaan. Tijdens het vele werk wordt er geen gebruik gemaakt van een kraan maar men doet alles met de hand.

 

Nadat ook binnen alle werkzaamheden gereed waren en de attractie een schoonmaakbeurt had gekregen kon er kermis worden gevierd.
Wanneer de bezoeker een ticket heeft gekocht aan de kassa (ook dagkaarten mogelijk) kan het avontuur beginnen. De keuze om met een van de twee op en neer gaande trappen of met de schuine lopende band naar binnen te gaan bepaalt u zelf.
Eenmaal binnen komt men terecht op de eerste beweegbare brug en weer terug met de tweede brug. Hierna volgt een looppad gaande naar de achterzijde van het park, waarna we drie grote roterende schijven aantreffen die in tegengestelde richting van elkaar draaien. En dan brengt het lastigste onderdeel van het parcours u naar de 1e verdieping; de schuine lange loopband.
Hier staan meestal mederwerkers van de Cake Walk voor u klaar een helpende hand te bieden.
Eenmaal boven heeft de bezoeker een ruime keuze om weer af te dalen middels de tapijtglijbaan, de rollenbaan met houten draaimat of de grote roterende ton.

Onderstaande beelden laten duidelijk het parcours zien dat men gedurende een kleine drie minuten aflegd.

Fragment Mega Luna Park Zomerkermis Etten-Leur Centrum 2010.

 

 

 

De Cake Walk heeft in Etten-Leur verschillende locaties gekend te weten; Dreef (1992), Veemarktplein (1993), Markt (1994 t/m 2000), Oranjelaan (2001 t/m 2004), Raadhuisplein (2005 t/m 2010). Naar alle waarschijnlijkheid zal het Mega Luna Park na jaren naast de Protestantse Kerk op het Raadhuisplein te hebben gestaan, in 2011 op een nieuwe locatie op het kermisterrein te vinden zijn. Waar dat precies is blijft nog even een verrassing.

 Dreef  (1992)                                              Markt  (1999)

      

    Oranjelaan  (2004)                                 Raadhuisplein  (2010)

      

 

Kermissen zoals Bergen op Zoom, Gilze Rijen, Hilvarenbeek, Luyksgestel, Nuenen, St. Willebrord en Oosterhout zijn ondenkbaar zonder de komst van dit fraaie Luna Park. Naast deze Brabantse dorpen en steden is deze attractie regelmatig te vinden op kermisen als Geleen, Tilburg, Venray en Den Haag. Leuk om te weten is dat bij de laatst genoemde de attractie om drie bomen is gebouwd. Dit vanwege de beperkte ruimte.

      

 

Een zeer aparte verschijning hier op de Lange Voorhout (koninginnekermis te Den Haag).

 

 

Voor meer informatie, fotomateriaal en kortingsbonnen kunt u een kijkje nemen op de website van het grootste en gezelligste Luna Park van Nederland; het Mega Luna Park van Chris Reemer uit Bergen op Zoom;